Merkuri atau raksa adalah
sejenis logam berat. Ianya lebih sukar untuk dijumpai berbanding uranium tetapi
lebih banyak berbanding emas. Didalam jadual berkala, merkuri dilabelkan
sebagai Hg, singkatan kepada “hydrargyrum” yang bermaksud cecair perak dalam
bahasa Latin. Ini kerana, ianya berkilat seperti perak dan dalam keadaan cecair
di suhu bilik. Akan tetapi, merkuri juga dikenal sebagai salah satu bahan yang
bertoksik kepada manusia. Jadi, jangan sentuh merkuri!
Jika anda pernah melihat
termometer zaman sekolah dulu, terdapat sejenis cecair perak didalam bebulinya.
Itulah merkuri. Akan tetapi, pada ketika ini atas sebab kesihatan dan
keselamatan, termometer yang menggunakan merkuri semakin berkurang dan kini
digantikan oleh termometer digital.
DARI MANA DATANGNYA MERKURI?
Merkuri tidak boleh
didapati dalam bentuknya sendiri. Ini bermakna, anda tidak boleh mengorek tanah
dan menjumpai merkuri yang berkilat itu. Merkuri sebenarnya boleh didapati
dalam bentuk batu mineral yang dipanggil sinabar. Batu ini berwarna merah.
Selain itu, merkuri juga
boleh didapati hasil daripada aktiviti manusia. Seperti yang disebutkan diatas,
merkuri banyak digunakan dalam kehidupan seharian kita. Pembakaran arang batu,
perlombongan emas (merkuri digunakan untuk mengekstrak emas tulin), pembakaran
sampah, boleh menyebabkan pelepasan merkuri ke udara dan air.
BAHAYANYA MERKURI
Sebagai bahan neurotoksin
yang paling kuat pernah diketahui manusia, merkuri boleh menyebabkan kerosakan
kekal pada otak. Metilmerkuri, salah satu daripada jenis mekuri merupakan bahan
yang paling berbahaya kerana ianya lebih mudah diserap oleh badan kita
berbanding dengan lain-lain bentuk merkuri termasuk merkuri
tulen. Golongan yang paling bahaya terhadap pendedahan metilmerkuri ini
adalah bayi dalam kandungan.
MERKURI DALAM MAKANAN
Tiada siapa yang sengaja
meletakkan merkuri dalam makanan. Bakteria telah megubahkan merkuri (terutama
dari hasil buangan industri selain semula jadi) kepada metilmerkuri. Malangnya,
merkuri tidak boleh diuraikan. Metilmerkuri ini akan masuk kedalam tumbuhan,
haiwan dan ikan. Akan tetapi, jumlah metilmerkuri dalam ikan adalah lebih
tinggi berbanding tumbuhan dan haiwan darat lain.
Ikan yang kecil akan
dimakan oleh ikan yang besar. Disebabkan merkuri tidak boleh diuraikan, jumlah
metilmerkuri didalam badan ikan itu akan meningkat. Kandungan dalam pemangsa
paling atas dalam rantaian makanan seperti jerung mempunyai beratus kali ganda
metilmerkuri dalam ikan kecil yang makan plankton dan rumpai.
Dan ikan inilah yang bakal
dimakan oleh kita. Antara kes terkenal mengenai keracunan merkuri sebegini
adalah kes di Minamata pada tahun 1930-an hingga 50-an. Punca utamanya adalah
pelepasan sisa industri.
MERKURI DALAM VAKSIN DAN UBAT-UBATAN
Merkuri pernah terkandung
dalam vaksin. Etilmerkuri, merupakan 50% (secara berat) dalam bahan dinamakan
timerosal. Timerosal digunakan sebagai “bahan awet” dalam vaksin dan bertindak
mengelakkan pembiakan bakteria jika vaksin itu terdedah. Tidak seperti
metilmerkuri, etilmerkuri tidak diserap secara terus dan disingkirkan dari
badan dalam masa 3-4 hari.
Walaubagaimanapun, kesan
sampingan terhadap etilmerkuri tetap ada terutama bagi mereka yang mempunyai
alahan terhadap bahan ini. Tetapi, ianya dalam bentuk kemerahan pada kulit,
demam yang sedikit dan beberapa ketidak keselesaan yang biasanya hanya berlaku
selama 2-3 hari sahaja.
Akan tetapi, timerosal
sudah tidak digunakan dalam vaksin ketika ini. Walaupun bahayanya tidak
terbukti, para pengamal farmasi tidak mahu mengambil risiko, dan dengan
pembangunan teknologi semasa, timerosal dapat “dibuang” dari ramuan vaksin.
Bagaimanapun, timerosal masih digunakan dalam ubatan selsema.
MERKURI DALAM KOSMETIK
Merkuri amat digunakan
dengan meluas dalam dunia kosmetik terutamanya dalam krim pemutih kulit.
Merkuri dalam bahan kosmetik adalah Merkuri diklorida ataupun merkuri
terammonia. Berbanding etilmerkuri dan metilmerkuri, merkuri jenis ini adalah
bahan yang aktif.
Merkuri dalam krim pemutih
akan bertindak mengganggu penghasilan melanin, satu bahan yang memberi warna
“gelap” pada kulit. Dengan gangguan ini, kulit kelihatan lebih cerah. Akan
tetapi, salah satu fungsi melanin adalah melindungi kulit daripada sinaran
ultraungu atau UV. Sebab itulah kulit orang-orang negara tropika (kawasan yang
menerima sinaran matahari termasuk UV paling banyak di bumi) agak gelap.
Apabila kurangnya melanin,
kulit akan menjadi lebih sensitif. Kesannya, gatal-gatal, ruam dan lebih teruk,
parut.
Malah, bahan aktif ini
lebih mudah diserap apabila terdapat luka atau rekahan pada kulit. Memburukkan
lagi keadaan, ia sukar untuk disingkirkan berbanding timerosal yang akan
diceraikan kepada natrium dan etilmerkuri (ini yang membuatkan timoresal lebih
mudah disingkirkan dari bahadan). Dalam jangkamasa panjang, merkuri dalam badan
ini akan bertambah (ingat, merkuri tidak boleh diuraikan) dan akhirnya…
kerosakan pada otak.
KAWALAN MERKURI
Kebanyakan negara mempunyai
kawalan ketat terhadap merkuri dalam kosmetik atas syor dari Pentadbiran
Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika. Akan tetapi, penghasilan merkuri
daripada penghasilan tenaga dan juga sisa industri masih lagi merupakan cabaran
yang besar. Malaysia, walaupun mempunyai petroleum dan empangan-empangan besar,
sebenarnya bergantung kepada pembakaran arang batu sebagai sumber utama tenaga.
No comments:
Post a Comment